o životu jedne devojčice


Kad mama pogasi sva svetla…

Ova priča u stvari nije samo priča. Ovo je nešto što se dešava već predugo i svaka reč je istina…samo što su svi koji imaju veze sa njom gluvi i ne čuju ni svoju savest – jer je nemaju! a još manje čuju moje dete kako cvili i moli svoju mamu da je odvede od tate.

Moja devojčica je pre više od dve i po godine odvojena od mene, jer je neko izgleda uzeo debele pare i ona još uvek živi sa ocem nasilnikom. Sve ukazuje da se radi o onom: kadija te tuži, kadija te sudi…posle skoro 3 godine borbe saznajem da je sve izgleda bilo uzalud i da moje dete nikada i nije imalo šansu da živi sa svojom mamom. Ni sud ni centar za socijalni rad nikada nisu čuli kako govorim o nasilju u porodici, o perverzijama mog bivšeg muža i njegovih roditelja i o onome kroz šta smo nas dve prošle i što ona još uvek prolazi. Ne zanima ih.

Jedini način da nas dve živimo zajedno jeste bio da ja ostanem sa njim. Gde su oni govornici koji pričaju o pravima žena i dece i o zaštiti istih? U ovoj državi tako nešto ne postoji!

37 reagovanja na o životu jedne devojčice

  1. Charolija kaže:

    Ova država je jedno veliko ludilo. Sve je laž i prevara, parama se sve može. Užas.

  2. Plava Baklava kaže:

    Imas li dobrog advokata? Da li ste prosli kroz proces sudskih vestacenja? Ako iscrpis sve instance tu, mozes da se obratis Strazburu za pomoc.

    Koliko znam od jedne renomirane advokatice iz Beograda, mito u oblasti porodicnog prava je tesko za realizaciju, pre moze biti bahatost i haos u sistemu, linija manjeg otpora. Sistematskom borbom protiv toga se moze. Grlim te 🙂

  3. marouk kaže:

    Prosli smo sve…sve je trebalo odavno da se zavrsi i sudija jednostavno ne donosi presudu.
    Nema nista vise sto treba uraditi, ali eto, kao za inat ne daju da se zavrsi.

  4. Plava Baklava kaže:

    Nadam se da ce se sve ipak uskoro razresiti i da cete ti i tvoja devojcica opet spavati pod istim krovom i davati jedna drugoj poljubac za laku noc i dobro juýtro 🙂

  5. krdr kaže:

    Uf…
    Pročitao sam sve tekstove u jednom dahu i zaplakao. Otac sam jednog sićuška i ne mogu da poverujem šta (ni)je tvoj muž radio. Nesvestan koliko je ta gužva duše i mesa vredno.

    Meni je sad lako praviti se pametan i da ti govorim šta si trebala da radiš, ali žrtve na koje je majka spremna da pristane jedan muškarac ne može da shvati.

    Žalosno je što i njegova porodica koristi dete da se iživljava nad tobom i što on dopušta da mu majka upropaštava dete.

    Nadam se da ćeš uskoro izaći iz tog pakla i pružiti tvojoj devojčici detinjstvo.

  6. marouk kaže:

    Pa neverovatno je na koliko osude nailazim, prvo zato što sam rešila da prekinem maltretiranja i odem a onda što nisam otišla ranije, kao da sami sa sobom ne mogu da se slože šta da mi zamere.

    A šta nije radio? Eh, nije njemu do deteta, nikada je nije hteo, to je samo način da se osveti. Pitam se kad bih umrla danas, šta bi onda radio? Verujem da bi me kleo jer nisam ostala živa da mi se osveti još malo.

    Rekao je jednom da je njegova majka uzor detetu i da joj ne treba majka..nasmejala sam se misleći da se šali, pa ni sam ne podnosi svoju mamu a sad želi da napravi još jednu takvu. Pitam: kad joj ne treba mama sa 4 godine šta će tebi u 30.? Nema odgovora.

    Nadam se i ja da će uskoro biti gotovo, šta je sve prošla…

    Blago tvom sićušku kad ima tatu sa toliko razumevanja. Upravo je to potrebno za dobru i stabilnu porodicu 🙂

  7. krdr kaže:

    Nije stao u zaštitu svoje porodice (Joke i tebe), a ni sebe. Ostaće duboko nesrećna osoba.

  8. marouk kaže:

    I treba. Njemu su žena i dete bili igračka koju je u jednom trenutku poželeo ali nije shvatio da ne može da nas baci tek tako. A njegova porodica su još uvek on, mama i tata…tako da je suvišno bilo šta više reći.
    Da je bio muško, pustio bi nas bar da odemo kako treba jer je u jednom trenutku i sam shvatio šta je uradio – nažalost to je bilo to, samo trenutak.

  9. Тајни Свет kaže:

    Мароук,
    Поздрав и све најбоље ти желим.

    Морам признати да је ситуација у потпуности чудна, у најмању руку речено. Пракса данашњег правосуђа у Србији и центра за социјални рад није ни близу онога што ти кажеш. Немој мислити ништа лоше овим што говорим, не кудим, само напомињем.

    Због чега не можеш да одеш од куће? Или још боље због чега не можеш њега да истераш? На чијем је имену тај дом?

    Друго, ко ти брани да одведеш девојчицу са собом? ПОстоји ли нека пресуда или неко решење суда или центра за Социјалан рад , па ако постоји нека забрана, можеш ли је описати, макар лаички, како би ми мало јасније постала ситуација…

    Јер ситуација је озбиљна. Ово што ти се дешава није наивно, за то се одговара кривично. Породични спорови морају да се решавају по хитнијем поступку од других парница.

    Ако ниси, пиши председнику суда. Ако постоје неке сметње које ми могле да допринесу да не добијеш своје дете на старање (алкохолизам, употреба психотропних супстанци, осуђиваност, насиље у породици извршено са твоје стране) онда нађи само стручњака у таквим случајевима. Суд је донео толико пресуда чак и када је мајка имала неки од наведених основа, у њену корист, да је просто невероватно да твој случај толико може да одудара.
    Имаш право на алиментацију за дете, у износу од 15 до 50 % његових примања. Немаш потребе да живиш са било ким против своје воље. По Породичном Закону РС, он мора да обезбеди свом детету исте услове за живот у каквим он живи, без да то дете живи са њим у истом окружењу.
    Такође, постоје Сигурне куће за мајку и дете. Немаш потребе да живиш са неким за кога сматраш да није отац или муж, а поготово ако врши било какво насиље у породици.
    Ја сам дете чија је мајка, видевши да мој тата мени није тата, а да према њој није муж, покупила ствари и одвела ме на друго место. Хвала Богу, жив сам и здрав, имам хране, интернета, завршавам Правни факултет, и постајем човек. Неће детету фалити неко ко се према њему не односи као одговоран родитељ.
    Молим те, схвати моје речи озбиљно, веома сам заинтересован да помогнем, а све што је написано ме веома чуди.
    Мој мејл је tajnisvet@gmail.com па ако мислиш да ти некако могу помоћи, рад сам да учиним све што ми је у моћи.
    Све најбоље,
    Стефан.

  10. marouk kaže:

    Hm, upravo iz tog razloga što toliko odudara rešila sam da sve objasnim a sa nadležnima koji nisu uradili svoj posao će valjda rasčistiti neko sa više instance.
    Samo što predugo traje sve.

    Počelo je sa maaanjim nepravilnostima (kao da bi takve smele da postoje kad je dete u pitanju – kad je bilo ko u pitanju) da bih shvatila da su njegovi povukli svaku moguću vezu u Beogrdu koju su imali.

    Ne postoji ništa što bi me sprečilo da mi dete bude dodeljeno odavno već, ali to se nije desilo. Još je kod njega. U sred Beograda ja ne mogu da izvučem svoju ćerkicu od nenormalnog čoveka koji je drži iz osvete.
    A sud? ne radi ništa.
    Javno ću staviti imena sudija koje su radile na slučaju da se vidi njihova ili nesposobnost ili nezainteresovanost ili korumpiranost, jer niko zdrav pri pameti ne bi ostavio dete bilo gde bez uređenog statusa pune 3 godine. Ona i dalje „nije dodeljena nikome“…

  11. Тајни Свет kaže:

    Ок, хајде да користимо мало тај Закон.
    Ово је најновији Породични закон Србије.

    Вршење родитељског права

    Заједничко вршење родитељског права

    Члан 75.
    (1) Родитељи родитељско право врше заједнички и споразумно када воде
    заједнички живот.
    (2) Родитељи родитељско право врше заједнички и споразумно и када не
    воде заједнички живот ако закључе споразум о заједничком вршењу родитељског
    права и ако суд процени да је тај споразум у најбољем интересу детета.

    Споразум о заједничком вршењу родитељског права

    Члан 76.

    (1) Споразумом о заједничком вршењу родитељског права родитељи
    детета писмено се саглашавају да ће родитељска права и дужности обављати заједнички,
    међусобним споразумевањем, које мора бити у најбољем интересу детета.
    (2) Саставни део споразума о заједничком вршењу родитељског права
    јесте и споразум о томе шта ће се сматрати пребивалиштем детета.

    Самостално вршење родитељског права

    Члан 77.

    (1) Један родитељ сам врши родитељско право када је други родитељ
    непознат, или је умро, или је потпуно лишен родитељског права односно пословне
    способности.
    (2) Један родитељ сам врши родитељско право када само он живи са
    дететом, а суд још није донео одлуку о вршењу родитељског права.
    (3) Један родитељ сам врши родитељско право на основу одлуке суда
    када родитељи не воде заједнички живот, а нису закључили споразум о вршењу
    родитељског права.
    (4) Један родитељ сам врши родитељско право на основу одлуке суда
    када родитељи не воде заједнички живот, а закључили су споразум о заједничком или
    самосталном вршењу родитељског права, али суд процени да тај споразум није у
    најбољем интересу детета.
    (5) Један родитељ сам врши родитељско право на основу одлуке суда
    када родитељи не воде заједнички живот ако закључе споразум о самосталном вршењу
    родитељског права и ако суд процени да је тај споразум у најбољем интересу детета.

    Значи, не може Центар за социјални рад да ти одреди ко ће чувати дете, па тако да ли постоји неки Споразум између тебе и оца на папиру? Ако не, да ли имаш неки папир где Центар за социјални рад даје њему дете на чување?

    Ти можеш да будеш са својим дететом исто колико и он, ако нема Споразума или ако нема неког решења Суда, односно ако је и постојало, па је поништено на неки начин. Центар за социјални рад не може да додели на чување дете једном родитељу, то може само суд.

    […post skraćen zbog osetljivog sadržaja]

    Ако буде потребно, организоваћемо у оквиру блогерских аутора и неко прикупљање помоћи зарад твог финансирања тужби и адвоката, спреман сам да ти помогнем колико год могу, понављам.

    Све најбоље,
    Стефан.

  12. marouk kaže:

    Hvala Stefane!

    🙂

    p.s. saljem mail za minut

  13. Draga Marouk,

    tek nekolicinu redova sam iščitaltreba…a i nisam mogla više…za sada. Nema tih reči koje ti mogu doneti kakvu-takvu utehu, znam, ali…
    Ako ništa drugo, znaj da broj ljudi koji saosećaju, stoje uz tebe, tu su ako šta zatreba…raste.

    Kao što Stefan reče, Centar za socijalni rad, konstantno im dosađivati, uključiti medije, koga god i šta god treba; u ovom slučaju – cilj ne bira sredstvo!

    A sud ocu dodeljuje dete jedino u slučaju da majka nije podobna da se o istom stara, inače do detetove desete godine, zakonski dete treba da je sa majkom. Muka mi je od naših ‘pogrešnih’ administracija i gomile usputnih ‘grešaka’ koje prave oni koji bi trebalo tebe i dete da zaštite!!

    Šaljem pozitivne vibracije i želim svako dobro!

  14. marouk kaže:

    Draga moja Ico, sve greške su im bile namerne, sa pokušajem da se prikriju, kao sve po zakonu a ništa nije bilo.
    Samo je trebalo naći jednu nit pa da počne da se odmotava.

    Mnogo mi znači ovo „čišćenje“ od sećanja koja želim da zaboravim i podrška kao ova ovde daje krila

  15. Borislava kaže:

    Draga Marouk,
    malo je falilo da i ja otplačem čitajući samo jedan vaš post, dalje nisam mogla. Malo je reći da znam tačno o čemu govorite.
    Ako vam išta znači i može pomoći, evo još jednog blogera da vas podrži.
    … nekoliko puta sam pisala i brisala ovu rečenicu, pa reših ipak da se ovde zaustavim.
    Uverena sam da blogeri mogu svašta – ‘ajmo ljudi, RT. Ili bilo šta. Ako Marouk kaže da smemo i da treba.

    Puno pozdrava, od srca.

  16. marouk kaže:

    Mnogo Vam hvala na podršci Borislava,

    jako prijatno su me iznenadile reakcije prijatelja sa bloga, i stvarno mislim da su kvalitetni ljudi sa mnogo saosećanja.
    Meni to beskrajno znači!

    🙂

  17. Borislava kaže:

    Marouk,
    ma koliko vam ovo možda sada delovalo samo kao slova na monitoru – niste sami. A virtual je veliki, i može svašta, samo kažite šta želite. Ne zamerite što ovako govorim, ja sam od onih empatičnih ljudi koji mnogo saosećaju, a sami malo pate – a daleko više besne :), i reaguju vrlo konkretno. Imate nas ovde, a možete i daleko više, samo pokažite pravac. Žao mi je što sam previše daleko da vas mogu zagrliti :(….

  18. marouk kaže:

    zato i jesam ovde. svako nesto zna a do sada su mi neki poslali jako bitne savete. valjda ce se uskoro nesto pokrenuti.

  19. marija kaže:

    imam istu situaciju i sve sam objavila u medijima i NISTA!!
    MENI SU ODUZELI DETE , ZBOG TRUDNOCE!!
    MOLIM? LJUDSKA PRAVA?….

    http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/69847/Marija+Vasi%C4%87%2C+biv%C5%A1a+supruga+lidera+LSV-a%3A+%C4%8Canak+mi+oteo+dete!.html

  20. marouk kaže:

    Marija sve sam pročitala i ne znam šta da ti kažem. Bori se za svoje dete i tuži sve koji su učestvovali u tome.
    😦

    Tvoja situacija je užasna iz razloga što ako ide stranačkim putem, borićeš se dugo… Drugo, tvoj sin ima 10 godina i može da izabere kod koga će živeti, treba samo tražiti nezavisnog sudiju…ako je to uopšte moguće.
    Držim ti palčeve da uspeš i nadam se da to neće uticati na tvoju trudnoću. Moraš da paziš na sebe i bebu.

  21. marija kaže:

    u medju vremenu sam se i porodila,sudjenje traje skoro godinu dana….dete je kod mene vikendom….
    sudija Mirjana Rodic, je cekala reizbor da prodje, pa da vidi kako ce….moj advokat je iz BG, jer u NS niko nije hteo da prihvati slucaj….svako rociste je Kafkin „Proces“ u kojem cu ja na kraju biti kriva sto im nisam pribavila dokaze protiv sebe….kraj se ne nazire, ali jedino sto je sigurno,da je pravda u Srbiji umrla na porodjaju!!!

  22. marija kaže:

    Tako da, draga marouk,
    znam da ti ne moze biti bolje od moje price, ali da znas sta se sve desava, te da tvoj slucaj nikako nije usamljen….
    puno srece

  23. marouk kaže:

    Cula sam za to još kad je počelo i ježim se od same pomisli kako će se sve razmrsiti.
    Želim ti svu sreću ovog sveta i da izdržite.

    To znam, samo se nadam da će se u ovoj zemlji nešto uskoro rešiti, promeniti…treba ovde imati hrabrosti za život, a kad dođe do problema…to ti je kao sam prolaz kroz pakao, pogotovo ako ona druga strana ima i malo moći 😦

  24. Vidim sad da komentari idu na autorizaciju. Ni nema potrebe da moj prethodni komentar puštaš u javnost, svestan sam da nije smislen. Dovoljno mi je da ga ti pročitaš… Puno sreće u daljoj borbi za ćerkicu!

  25. marouk kaže:

    🙂 Pročitala i rešila da ga zadržim za sebe. Samo ću dodati da se sasvim slažem sa tvojom emocijom i da sam razmišljala o tome. Zavisi kako se stvari odvijaju..ima vremena za sve. 😉 Samo da mi moje sunce dođe…

  26. Exxx kaže:

    Stvarno mi je žao 😦

  27. marouk kaže:

    Exxx shit happens, time to clean up

  28. crnaperla kaže:

    Marija je lepo rekla..“pravda u Srbiji je umrla na porodjaju“
    U ovoj zemlji se brani neodbranjivo i razdvaja nerazdvojivo-sve je naopako i neprirodno moguće. Kada smenimo Tomicu, idemo na sudstvo. Čeka nas veliki posao. Ne znam, nisam pametna, teško mi je bilo šta reći na ovoliku nepravdu i bezakonje, ali držim ti palčeve iz sveg srca !!!

  29. marouk kaže:

    Šta da se kaže..sudija koja je dala dete takvom ocu PREĆUTKIVANJEM je napredovala u zamenika predsednika suda…kome da se žalim? Njoj na njen rad?
    Neka joj služi na čast..čujem udala se po prvi put..imaće i ona decu- žalosno što će i nju neka baraba da maltretira a onda nek se seti mog deteta i sve dece koju je prodala roditelju koji više plati!

  30. crnaperla kaže:

    Ne želim da pametujem,ali ne kloni duhom…Možeš ići dalje kada dobiješ presudu, ukoliko nije odgovarajuća-moraš…

  31. marouk kaže:

    Ne može majka da klone duhom, to je privilegija drugih, majka to nikada ne sme. Bolje bi im bilo da paze šta rade..poređaću ovde sve stručnjake – imenom i prezimenom – pa nek probaju da uhakuju WP

  32. la9ca kaže:

    Draga marouk,

    Procitala sam sve tvoje postove. Zgrozena sam nad tvojim bivsim muzem Jovanom, i njegovim monstruoznim roditeljima Vericom i Zoranom. Ta porodica je apsolutno luda, i pokusali su da slome tako jaku, pametnu i obrazovanu osobu kao sto si ti! Iako te ne poznajem licno, nemas pojma koliko mi je drago sto si nasla pravu, idealnu ljubav i sto imas sina sa covjekom kog volis! Sigurna sam da ces uspeti da vratis svoju Jovanu i da ce te biti jedna divna, srecna cetvoroclana porodica, kakvu i zasluzujes!
    Podrzavam odluku da ne mijenjas imena tim zlocincima, da bude javno poznato kakvi su to bezdusni, perverzni monstrumi (pogotovo tvoja bivsa svekrva). Tvoj bivsi muz Jovan je nesposobni, nesigurni beskicmenjak, produkt Vericinog zlostavljackog vaspitanja. Dok sam citala tvoj blog, vise puta mi se stomak prevrnuo na pomisao da takvi ljudi zive sa nama.
    Zelim ti svaku srecu i uspjeh, i zelim ti da sto prije budes sa svojom cerkicom!

  33. marouk kaže:

    Draga la9ca,
    nisu pokušali samo nego su u tome veoma brzo i uspeli. Nema adekvatne zaštite od takvih. Snaga nestane kao da nikada nije ni postojala.
    Najgore je kad čovek pomisli: ja sam jak, uspeću nekako, pa ga ubede u suprotno.

    Ali iz svakog mulja postoji izlaz pa i iz ovog. Oni su takvi kakvi su. Hvala ti na lepim željama…ako Bog da..ako neko mrdne prstom samo, ako neko krene da postavlja pitanja, veoma brzo će se to rešiti…samo da krene.

  34. Radmila kaže:

    Naš Zakon, sudije i presude – strava i užas -! Moja priča – kada te muž izbaci i ostavi bez igde čega (bez krova nad glavom, tvoje garderobe, stvari, novaca) i uradi da te deca mrze i ne žele da te vide, sada su to punoletna deca – ženska – bliznakinje, a sud donese presudu da plaćaš naknadu za vršenje roditeljskog prava i uopšte ga nije briga od čega ću ja da živim, već gleda moju zaradu, ne uzima u obzir šta i koliko sam ostavila njima i koliko oni imaju i kada sudskim izvršenjem ostaneš devet meseci bez dinara – plaćanje naknade od dana podnošenja tužbe plus kamata.

    E kada majka doživi takvo nešto od svoje dece, koju voli najviše na svetu, a sve to zahvaljujući ocu (koji je presudom dobio starateljstvo pored dva moždana udara i invalidske penzije), a ne možeš ništa, jer te ne žele, a boli kao da umireš, svaki dan sve jače i jače.

    I nakon malo više od godinu dana ponovo te tuže za povećanje te naknade. Zakon kaže moraš da plaćaš, ne moraš da imaš kontakt sa decom. A u Zakonu nema, šta kada deca ne žele videti niti čuti za majku, koja onda takva deca imaju prava.
    Nije mi žao da dajem svojoj deci, ali mi je teško kada daš celu sebe sedamnaest godina i njihov otac da bi uništio njihovu majku postupi ovako surovo.
    Šta uraditi da manje boli – apsolutno ništa, jer ne možeš da ne misliš i da te ne boli.

  35. marouk kaže:

    Radmila, poprilično kasnim sa odgovorom…
    Razumem potpuno. Stariju decu je valjda lakše pridobiti, već umeju da misle na novac, svoje društvo, ono što mogu dobiti. Tako je i tu će se malo šta promeniti. Ne možeš ništa. Moćićeš kad odrastu i imaju svoje porodice, pa ne daj Bože negde počne da škripi..tada se neće obratiti ocu nego tebi.

    To jeste kao da umireš, svaki dan iz nova… šteta samo što one to ne vide ili ne žele da vide.
    A sudu i sudijama svaka čast…. 😦

  36. Rada kaže:

    Pozdrav,
    Zelela BiH nekako da stupim u kontakt sa Vama ako je moguće…ja sam izabrala Lelicu Kostić za svog terapeuta i posle dosta vremena sam konacno shvatila kolika je to greska bila
    Ako zelite ostavite mi mail ili neki kontakt
    Hvala unapred
    Pozdrav

Postavi komentar